Welkom bij

Lavendula 

Lavendelproducten

---

    Wat uitleg over het gebruik van       etherische lavendelolie 

Gebruik lavendelolie uitwendig en druppelsgewijs. Gebruik zeker niet te veel want het is sterk geconcentreerd!

Lavendelolie heeft vele toepassingen:

-
Kalmerend:

De geur van lavendel voert je mee naar het zuiden. Je voelt als het ware de stralende Provençaalse zon. Je komt tot rust. Je slaapt 's nachts beter door bij voorkeur ca. 1 uur voor het slapen 1 of 2 druppeltjes olie op uw kussen te doen of op een zakdoekje op uw nachttafel.

Dit werkt tevens muggen afstotend.

 

- Een ontspannend bad of voetenbadje

 

Neem een half kopje melk of cubje en voeg hierbij voor een bad ca. 10 druppeltjes lavendelolien voor een voetenbadje 3 tot 4 druppeltjes. Doe dit in het lege bad of tijltje en laat dit vervolgens vollopen. Door de melk zal de olie zich met het water vermengen en u aangenaam verrassen.

- Luchtverfrisser


Een druppeltje lavendelolie in eender welke kamer van je huis geeft je een frisse, aangename geur en verjaagt snel vervelende geurtjes van bijvoorbeeld huisdieren of sigarettenrook.

Je kan de Lavendelgeur in huis verspreiden via een potpourri, een verdamper, geursteentje en luchtbevochtiger. Zelfs via de stofzuiger(zak) en in de vloerzeep. Lavendelolie geeft ook leuke effecten in de wasmachine.

 

- Verdamper

 

Voor snel resultaat met een verdamper / brandertje, neem warm water, doe er naargelang de grootte van het schaaltje en uw voorkeur 4 tot 6 druppeltjes lavendelolie bij. Door de warmte van een waxine kaarsje of radiator zal het water samen met de olie verdampen en op die manier de heerlijke geur van lavendel brengen en u - indien van toepassing- snel verlossen van onaangename geur.

 

Last van nare geurtjes van bakken en/of braden, sigarettengeur, huisdieren .......? Gebruik de Lavendelolie zoals hierboven beschreven maar met wat meer druppeltjes.

 

Ingeval van droogkoken van het verdampertje is dit het gemakkelijkste schoon te maken met spiritus of het duurdere Methanol. Brandgevaar.....let op voor open vuur.

 

- last van Insecten

 

Insecten houden nadrukkelijk niet van lavendel. Bij een horzel / dazenbeet (ook wel daas - paardenvlieg), muggensteek, mierenbeet of een wespensteek helpt lavendelolie om de pijn te verzachten. Doe rechtsreeks een druppeltje olie op de zere plek. Na ca. 15 min. zal de werking van de olie voelbaar zijn. Ingeval van hardnekkige beten of jeuk/pijn, herhaal dit.   (bij sommige muggensoorten, dazenbeet, mierensteek en muggensteek is dit zeker raadzaam) Probeer niet te krabben want dan vergroot u de last. Bij een bijensteek dient u eerst goed te kijken of de angel niet meer aanwezig is!

 

Last van mieren? Doe enkele druppeltjes Lavendelolie op de plaats van het mierennest en herhaal dit indien nodig. Gevolg, de mieren zoeken een ander heenkomen.

 

Last van vliegen of maden? Voor de groenbak: doe wat druppeltjes olie op de rand - deksel- van de bewaarbak en herhaal dit. Ook na het reinigen van de vuilzak-container (groenbak) doet u best wat druppeltjes Lavendelolie in de lege bak alvorens een nieuwe vuilzak te gebruiken.

 

- Fris & Fit

 

Heeft u last van een verkoudheid gevoel in uw hoofd, een kater(gevoel), of een Jetlag ........, dan is er kans dat lavendelolie u er in een mum van tijd bovenop helpt.

 

Test dit eerst want het ruikt zeer sterk. 

 

Doe 1 of 2 druppeltjes olie op de binnenkant van één hand.

Wrijf goed met uw beide handen de olie warm. Maak dan van beide handen een open envelopje en snuif / adem de Lavendelgeur meermaals goed op. Na ca. 15 minuten zal dit u een beter gevoel geven.

 

 

- Medicinaal

 

De ontsmettende en pijnstillende werking van lavendel is bekend. Lavendelolie mag dus niet ontbreken in de verbanddoos. Een schaafwond, brandwondje, acne / jeugdpuistjes, jeuk, koortslip of lichte ontsteking van de huid, enz., Lavendelolie rechtsreeks op de huid zal snel verlichting geven. Bij rechtstreeks gebruik op de huid nooit afdekken met een pleister of verband.

 

Het is aan te raden altijd een flesje Lavendelolie in de nabijheid te hebben, hoe sneller u het gebruikt als dit nodig is des te beter de werking is.

 

- (bos) wandeling

 

Dazen (horzel / paardenvlieg) laten u zeker gerust. Neem een kleine vernevelaar, vul deze met water en doe hier naargelang de hoeveelheid water lavendelolie bij. Schud bij gebruik het geheel goed door elkaar. Vernevel vervolgens voor het wandelen uw lichaam. Belangrijk: bescherm uw ogen en mond zodat daar geen Lavendelolie kan komen. Neem de flacon mee op stap en herhaal de verneveling indien nodig. (werkt het niet afdoende, gebruik dan wat meer lavendelolie !) Vergeet ook niet een flesje Lavendelolie mocht u toch worden gestoken of zich prikken aan distels of bramenstruiken!

------

Let op! Bij inwendig gebruik een arts raadplegen!

Lavendelbloempjes

Om de heerlijke geur van lavendel te verspreiden kan je perfect gebruik maken van gedroogde lavendelbloempjes die je op tientallen plaatsen in huis kan verspreiden, los of in een zakje. Regelmatig eens knijpen in het zakje zorgt ervoor dat de olie die in de zaadjes zit vrijkomt en zodoende zijn werking kan doen.

Men gebruikt al van oudsher Lavendelzakjes in de kleerkast voor de aangename geur en tegen de mot.

Culinair

Wij verkopen geen Lavendelbloempjes meer die speciaal bestemd zijn voor culinair gebruik maar j
e kan lavendel ook gebruiken in de keuken. Het is lekker in diverse toepassingen zoals gerst- en lavendelbrood, lavendelmarmelade, lavendel en sinaasappelsalade, lamsbout met lavendel, lavendelkebab, gestoomde vis met lavendelboter, lavendelwrongel, sorbet met lavendelhoning, lavendelroomijs, lavendelgelei, lavendel en citroenbiscuit, enz. enz. ….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ingang van ons vroegere winkeltje 

 

 

 

 
 
 

Lavendel bosje, lavendeltakjes, lavendelsteeltjes, lavendelbosje

 Lavendel bosje

       Begin  Lavendelgebruik Foto's  Favorieten Contact Site Map